Kup online Facebook Instagram
Babeczki do Ineczki

Składniki:

  • 2 czubate łyżki INKI czekoladowej
  • 140 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki kakao
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 banan
  • szczypta soli
  • kajmak

Składniki na krem kawowy:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżeczki Inki czekoladowej
  • 2 łyżki wody
  • 250 ml śmietany 36%

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 170*C (góra i dół). Czekoladę z masłem rozpuszczamy w garnuszku, studzimy. Mąkę, Inkę czekoladową, sodę i proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce. Jaja z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i kakao. Mieszamy. Następnie dodajemy część suchych składników, łączymy ze sobą i dodajemy maślankę. Mieszamy i dosypujemy resztę suchych składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce masy, 2 półplasterki banana i niecałą łyżeczkę kajmaku. Przykrywamy masą czekoladową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy muffinki do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. W miseczce mieszamy żelatynę z kawą, dodajemy wodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy śmietanę. Pod koniec miksowania rozpuszczamy namoczoną żelatynę z kawą, studzimy i cały czas miksując, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy całość przez chwilkę do dokładnego połączenia. Krem przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy każdą babeczkę.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się