KORZENNE MARZENIE
Składniki:
- - Ciasto:
5 łyżeczek kawy INKA klasyczna
- 200 g daktyli
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g oleju kokosowego
- 45 g cukru kokosowego
- 2 jajka
- 120 g mąki orkiszowej
- - Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
Daktyle, kawę i przyprawę korzenną umieść w rondelku i zalej wodą. Całość gotuj (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblenduj na gładką masę. Miękki olej kokosowy utrzyj z cukrem, jajkami oraz pastą z daktyli. Mąkę połącz z sodą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (tortownica lub forma na tartę) przelej ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotuj polewę: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z odrobiną oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewą polej ostudzone ciasto. Odstaw do lekkiego zastygnięcia czekolady.