Kup online Facebook Instagram
KORZENNE MARZENIE

Składniki:

  • - Ciasto:

5 łyżeczek kawy INKA klasyczna

  • 200 g daktyli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g oleju kokosowego
  • 45 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 120 g mąki orkiszowej

  • - Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

Daktyle, kawę i przyprawę korzenną umieść w rondelku i zalej wodą. Całość gotuj (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblenduj na gładką masę. Miękki olej kokosowy utrzyj z cukrem, jajkami oraz pastą z daktyli. Mąkę połącz z sodą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (tortownica lub forma na tartę) przelej ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Przygotuj polewę: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z odrobiną oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewą polej ostudzone ciasto. Odstaw do lekkiego zastygnięcia czekolady.