AWOKADINKA
Składniki:
3/4 szklanki napoju sojowego od Inki
- 2 dojrzałe awokado
- garść suszonych daktyli
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- sok z cytryny
- do podania: owoce sezonowe, orzechy, listki ziół
Przygotowanie
Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzej Sojowe, aby było mocno ciepłe. Dodaj daktyle i gotuj na maleńkim ogniu przez 2-3 minuty. Zdejmij daktyle z ognia i odstaw na noc, aby zmiękły i napęczniały. Wypestkuj je i spróbuj obrać z twardej skórki. Daktyle zblenduj z kawałkami awokado i kakao. Możesz dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawaj w wydrążonych połówkach awokado, z owocami (np. jeżyny i borówki) lub orzechami w czekoladzie. Krem nadaje się też do tarty lub przełożenia ciasta.