Kup online Facebook Instagram
BUDYŃ JAGLANY NA RYŻOWYM

Składniki:

2 szklanki napoju ryżowego od Inki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2-1 szklanki napoju kokosowego
  • 1 mały banan (lub 2-3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy)
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie

Porcję kaszy przełóż na sito, opłucz i dwa razy przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Przełóż kaszę do garnka, zalej ją Ryżowym, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko razem z bananem, wanilią i ½ szklanki mleka kokosowego. Jeśli budyń jest za gęsty, dodaj więcej mleka kokosowego lub wody, według preferencji. Gotowy budyń rozlej do miseczek i serwuj z sosem żurawinowym.