BUDYŃ JAGLANY NA RYŻOWYM
Składniki:
2 szklanki napoju ryżowego od Inki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2-1 szklanki napoju kokosowego
- 1 mały banan (lub 2-3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy)
- ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie
Porcję kaszy przełóż na sito, opłucz i dwa razy przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Przełóż kaszę do garnka, zalej ją Ryżowym, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładko razem z bananem, wanilią i ½ szklanki mleka kokosowego. Jeśli budyń jest za gęsty, dodaj więcej mleka kokosowego lub wody, według preferencji. Gotowy budyń rozlej do miseczek i serwuj z sosem żurawinowym.