Kup online Facebook Instagram
POWIEW ŚWIEŻOŚCI

Składniki:

4 łyżeczki Inki klasycznej

  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka soku jabłkowego jednodniowego
  • 1 szklanka soku marchewkowego jednodniowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 nasiona ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2,5 cm świeżego imbiru lub więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Przygotowanie

4 łyżeczki Inki klasycznej zalej 250 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Sok z jabłek i marchewki wlej do rondelka i zamieszaj, do połączenia się smaków. Dodaj wszystkie przyprawy oraz pokrojony w plastry imbir. Całość przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem na około 5 – 8 minut. Odcedź na drobnym sicie. Powstały sok połącz z zaparzoną wcześniej Inką i wymieszaj. Przelej do szklanek. Posyp odrobiną mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej.