POWIEW ŚWIEŻOŚCI
Składniki:
4 łyżeczki Inki klasycznej
- 250 ml mleka
- 1 szklanka soku jabłkowego jednodniowego
- 1 szklanka soku marchewkowego jednodniowego
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 nasiona ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kardamonu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2,5 cm świeżego imbiru lub więcej do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
4 łyżeczki Inki klasycznej zalej 250 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Sok z jabłek i marchewki wlej do rondelka i zamieszaj, do połączenia się smaków. Dodaj wszystkie przyprawy oraz pokrojony w plastry imbir. Całość przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Po tym czasie wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem na około 5 – 8 minut. Odcedź na drobnym sicie. Powstały sok połącz z zaparzoną wcześniej Inką i wymieszaj. Przelej do szklanek. Posyp odrobiną mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej.