Krem mascarpone z Inkową granitą
Składniki:
- 350 ml mocnej kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 250 g serka mascarpone
- 50 g mleka skondensowanego słodkiego
- skórka z jednej wyparzonej pomarańczy
- szczypta soli
- 300 g owoców sezonowych
Przygotowanie
Kawę przelej do niezbyt głębokiego, szerokiego naczynia i wstaw do zamrażarki. Co 20-30 minut mieszaj widelcem, aby uformowały się kryształki lodu. Gdy cały płyn się zmrozi i konsystencją będzie przypominał kruszony lód, granita jest gotowa.
Krem:
W misce wymieszaj mascarpone z mlekiem skondensowanym i połową startej skórki z pomarańczy, aż do uzyskania gładkiego kremu. W ulubionych szklanych naczyniach, które możesz wcześniej wstawić do lodówki, układaj naprzemiennie kawową granitę i krem, tak aby na końcu był krem. Posyp deser szczyptą soli i resztą skórki pomarańczowej. Możesz podać z sezonowymi owocami na wierzchu.