Kup online Facebook Instagram
Krem z marchwi na migdałowym

Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 1 szkl napoju migdałowego
  • 3 małe szalotki
  • 1/2 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szkl bulionu warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru (obranego i utartego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie

Szalotki siekamy i szklimy na maśle. Wrzucamy imbir, obraną i utartą na grubej tarce marchewkę. Smażymy przez 1-2 minuty mieszając intensywnie. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy umytą soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości soczewicy, następnie blendujemy na gładki krem, dolewamy Migdałowe i miksujemy ponownie. Jeśli smak jest za mało wyrazisty dodajemy soku z cytryny. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.