Kup online Facebook Instagram
Kukurydziana miska szczęścia

Składniki:

  • 1 litr ulubionego napoju roślinnego od Inki
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2-3 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 1 szklanka pokrojonego w drobne różyczki kalafiora
  • garść liści jarmużu
  • 2-3 łyżki masła lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ekologicznego bulionu w proszku
  • liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • posiekana natka pietruszki
  • 2-3 łyżki drobno startego sera typu parmezan

Przygotowanie

Z kolb kukurydzy okrajamy ziarna. Z liści jarmużu usuwamy duże zgrubienia. Na maśle w rondlu o grubym dnie szklimy szalotki, dodajemy czosnek, kukurydzę, ziemniaki, kalafior i jarmuż. Smażymy przez parę minut. Zalewamy wszystko napojem roślinnym, doprawiamy przyprawami i bulionem w proszku. Solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Zupę podajemy z natką pietruszki i parmezanem.