Kukurydziana miska szczęścia
Składniki:
- 1 litr ulubionego napoju roślinnego od Inki
- 2 kolby kukurydzy
- 2-3 małe szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- 1 szklanka pokrojonego w drobne różyczki kalafiora
- garść liści jarmużu
- 2-3 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki ekologicznego bulionu w proszku
- liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma
- posiekana natka pietruszki
- 2-3 łyżki drobno startego sera typu parmezan
Przygotowanie
Z kolb kukurydzy okrajamy ziarna. Z liści jarmużu usuwamy duże zgrubienia. Na maśle w rondlu o grubym dnie szklimy szalotki, dodajemy czosnek, kukurydzę, ziemniaki, kalafior i jarmuż. Smażymy przez parę minut. Zalewamy wszystko napojem roślinnym, doprawiamy przyprawami i bulionem w proszku. Solimy do smaku. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Zupę podajemy z natką pietruszki i parmezanem.