x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Wegańskie babeczki czekoladowe

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • około 3/4 szklanki Kokosowego
  • 1/2 tabliczka wegańskiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżka octu jabłkowego
  • wyciśnięty sok i otarta skórka z 1 malutkiej pomarańczy
  • kilka kropel olejku pomarańczowego do ciast
  • polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • olejek pomarańczowy

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i kakao. Wlewamy do szklanki wyciśnięty sok i uzupełniamy napojem kokosowym. Łączymy napój z olejem i olejkiem pomarańczowym oraz otartą skórką. Mieszamy sodę z octem (powinna się spienić) i dodajemy do mokrych składników. Wlewamy mokre składniki do mąki i dodajemy posiekaną czekoladę. Energicznie i krótko mieszamy trzepaczką. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto nakładamy do 12 foremek. Pieczemy w 180"C przez około 20-25 minut (do suchego patyczka.
W małym rondelku na minimalnym ogniu roztapiamy cały czas mieszając posiekaną drobno czekoladę z syropem z agawy i olejem kokosowym oraz paroma kroplami olejku pomarańczowego. Kiedy lekko ostygnie polewamy nią babeczki.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka Z napojem roślinnym
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się