Kokosowa gryczanka z figami
Składniki:
- 1 szklanka Kokosowego od Inki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 puszka mleka kokosowego (200g)
- 2-3 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego (ew. miodu)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- do podania:
- 2-3 figi
- wiórki lub płatki kokosowe
- prażone orzechy lub migdały
Przygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka o grubym dnie, mieszamy do czasu aż mleko kokosowe i syrop się rozpuści, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum (kasza ma ledwie pyrkać), przykrywamy pokrywką i czekamy aż kasza zmięknie i zabierze prawie cały płyn. Przekładamy do miseczek, dekorujemy figami lub innymi ulubionymi owocami, posypujemy orzechami i wiórkami, możemy polać miodem.