Kup online Facebook Instagram
Kokosowa gryczanka z figami

Składniki:

  • 1 szklanka Kokosowego od Inki
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 puszka mleka kokosowego (200g)
  • 2-3 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego (ew. miodu)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • do podania:
  • 2-3 figi
  • wiórki lub płatki kokosowe
  • prażone orzechy lub migdały

Przygotowanie

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka o grubym dnie, mieszamy do czasu aż mleko kokosowe i syrop się rozpuści, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum (kasza ma ledwie pyrkać), przykrywamy pokrywką i czekamy aż kasza zmięknie i zabierze prawie cały płyn. Przekładamy do miseczek, dekorujemy figami lub innymi ulubionymi owocami, posypujemy orzechami i wiórkami, możemy polać miodem.