Malinowo-truskawkowo
Składniki:
3 łyżeczki Inki klasycznej
200 ml napoju owsianego od Inki
- truskawki 5 szt. (mogą być mrożone)
- maliny 5-6 szt. (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 20 ml wody
- bita śmietana
- liofilizowane truskawki 2-3 sztuki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Do rondelka wrzucamy truskawki, maliny, a także syrop z agawy i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, rozgniatając owoce tak, aby puściły sok. Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy ok. 4 min. Gotowy syrop przelewamy przez drobne sito, aby oddzielić owoce od płynnej części. Odstawiamy na chwilę. Trzy łyżeczki Inki rozpuszczamy w napoju owsianym i zagotowujemy. Inkę łączymy z wcześniej przygotowanym syropem i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do kubka. Całość dekorujemy bitą śmietaną oraz świeżymi lub liofilizowanymi truskawkami.