naleśniki z mandarynkami
Składniki:
ciasto:
- 1½ -2 szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 100 g waniliowego serka homogenizowanego
- śmietanka do ubijania
- cukier waniliowy
- skórka otarta z mandarynki
marmolada:
- 2 pomarańcze
- mandarynka
- 2 łyżki cukru żelującego
Przygotowanie
Płatki owsiane zmiel w młynku na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i 1½ szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego, odstaw ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie na pewno zgęstnieje, więc przed smażeniem rozrzedź ciasto, dolewając więcej napoju roślinnego. Smaż na suchej lub natłuszczonej olejem patelni.
Ubij śmietankę z cukrem waniliowym, wymieszaj z serkiem homogenizowanym i skórką mandarynkową.
Z mandarynki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomarańcze wyfiletuj. Włóż wszystko do garnka, dodaj cukier żelujący i zagotuj, cały czas mieszając. Ostudź. Ciepłe naleśniki przekładaj marmoladą i serkiem. Podawaj natychmiast.