placuszki z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy (czerwonej lub żółtej)
- olej lub klarowane masło do smażenia
wersja na słodko:
- około ½ szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- 1 łyżka brązowego cukru do posypania: brązowy cukier i cynamon
wersja na słono:
- około ½ szklanki sojowego napoju roślinnego od Inki
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka soli
- do podania: jogurt grecki lub sos tzatziki
Przygotowanie
Z tymi racuszkami jest trochę jak z plackami ziemniaczanymi - niektórzy lubią jeść je z cukrem, niektórzy na słono ze śmietaną.
Soczewicę umyj dokładnie i zalej zimną wodą. Odstaw na noc. Odcedź na sicie, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj, dolewając stopniowo napoju roślinnego. Konsystencja ma przypominać ciasto na placki ziemniaczane.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej lub klarowane masło i smaż na nim malutkie racuszki. Podawaj gorące, obficie posypane brązowym cukrem i cynamonem lub w wersji słonej z jogurtem greckim lub sosem tzatziki.