Kup online Facebook Instagram
placuszki z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy (czerwonej lub żółtej)
  • olej lub klarowane masło do smażenia

wersja na słodko:

  • około ½ szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania: brązowy cukier i cynamon

wersja na słono:

Przygotowanie

Z tymi racuszkami jest trochę jak z plackami ziemniaczanymi - niektórzy lubią jeść je z cukrem, niektórzy na słono ze śmietaną.

Soczewicę umyj dokładnie i zalej zimną wodą. Odstaw na noc. Odcedź na sicie, włóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj, dolewając stopniowo napoju roślinnego. Konsystencja ma przypominać ciasto na placki ziemniaczane.

Na patelni lub w woku rozgrzej olej lub klarowane masło i smaż na nim malutkie racuszki. Podawaj gorące, obficie posypane brązowym cukrem i cynamonem lub w wersji słonej z jogurtem greckim lub sosem tzatziki.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się