x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

niebiańska karmelinka

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Uważamy, żeby nie przypalić. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach Owsianego i wlewamy do karmelu (uwaga może strzelać!), dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż mieszanka zacznie mocno się pienić. Wtedy dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około minuty. Przygotowujemy 2 małe słoiczki lub szklanki i wlewamy na dno każdej po łyżce mikstury z rondelka.
Z Owsianego odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy. Resztą napoju zalewamy miksturę karmelową w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy aż płyn się zagęści. Przelewamy do przygotowanych słoiczków.
Możemy podawać na ciepło lub na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka Z napojem roślinnym
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się