Kup online Facebook Instagram
niebiańska karmelinka

Składniki:

3 czubate łyżki INKI karmelowej

1,5 szklanki Owsianego

  • 4 łyżki brązowego cukru (najlepiej kokosowego)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić olejem kokosowym)
  • 2 łyżki śmietanki (można zastąpić mlekiem kokosowym)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Uważamy, żeby nie przypalić. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach Owsianego i wlewamy do karmelu (uwaga może strzelać!), dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż mieszanka zacznie mocno się pienić. Wtedy dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około minuty. Przygotowujemy 2 małe słoiczki lub szklanki i wlewamy na dno każdej po łyżce mikstury z rondelka. Z Owsianego odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy. Resztą napoju zalewamy miksturę karmelową w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy aż płyn się zagęści. Przelewamy do przygotowanych słoiczków. Możemy podawać na ciepło lub na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się