x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Orkiszowe donuty

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • 2 łyżki kawy INKA mleczna
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru demerara
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Lukier kawowy:
  • 2 łyżki kawy Inka mleczna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (góra i dół). Formę na donuty smarujemy dokładnie masłem i opcjonalnie oprószamy kaszą manną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i kawę INKA mleczną. Mieszamy. Dodajemy maślankę, jaja, oraz roztopione masło. Ponownie dokładnie mieszamy. Wypełniamy formę na donuty do wysokości 2/3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut na złoty kolor. Studzimy w formie, wyjmujemy i lukrujemy.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z kawą, stopniowo dodajemy wodę. Jeśli lukier będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki odrobinę cukru pudru. W przygotowanym lukrze maczamy donuty i odkładamy do zastygnięcia.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka Bez napoju roślinnego
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się