Kup online Facebook Instagram
Czekoladowy sen

Składniki:

Składniki na blaty:

2 łyżki kawy INKA czekoladowa

  • 240 g masła w temperaturze pokojowej
  • 160 g ciemnego cukru muscovado
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 280 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 3 g soli
  • 40 ml mleka w temp. pokojowej

Składniki na krem kawowy:

6 czubatych łyżek kawy INKA czekoladowa

  • 600 g śmietany kremówki 30%
  • 400 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Spód formy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160*C (góra i dół). Mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy do miski razem z solą i kawą. Mieszamy i odstawiamy. Masło ucieramy mikserem na średnich obrotach do czasu, aż będzie puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie jajka na przemian z suchymi składnikami w 4 partiach. Po każdej dodanej porcji ucieramy około 1 minuty, a całość miksujemy do momentu aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy mleko i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na trzy części. Krem: Śmietanę umieszczamy w garnuszku, gotujemy, dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej masy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Krem przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Krem wyjmujemy z lodówki i miksujemy przez około minutę, aż masa będzie puszysta. Szybko przekładamy tort, zostawiając porcję masy do dekoracji.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się