Inka Pinacolada
Składniki:
- kawowe kostki lodu:
5 łyżeczek kawy INKA klasyczna
- 1 szklanka wody
- foremka na kostki lodu
- Pinacolada:
- kawowe kostki lodu
- 500 ml napoju kokosowego
- 150 g ananasa w syropie (5 krążków)
- 6 łyżeczek wiórków kokosowych
- sok z ananasa (5-6 łyżek)
- miód 2 łyżeczki
Przygotowanie
Do przygotowania kawowych kostek lodu potrzebujemy przede wszystkim zaparzonej mocnej kawy Inka. Wystudzoną przelewamy do foremki na kostki lodu i mrozimy.
Krążki ananasa odsączamy i kroimy na niewielkie kawałki.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, tak by nabrały złotego koloru, studzimy. Następnie do kielicha blendera wlewamy napój kokosowy i wrzucamy kostki kawowe Inka. Kruszymy przy pomocy blendera, Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, uprażone wiórki kokosowe oraz 2 łyżeczki miodu. Całość dobrze miksujemy i rozlewamy do szklanek. Możemy posypać wierzch pokruszonymi kawowymi kostkami lodu.