Śliwkowe love
Składniki:
6 łyżeczek Inki klasycznej
- 1 kg śliwek
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka 3,2%
- 150 g cukru trzcinowego
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie
Mleko wraz ze śmietanką podgrzać, a następnie dosypać do niego Inkę i cukier. Wymieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Śliwki umyć i przepołowić, pozbawiając je tym samym pestek. Następnie wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca, ostudzić i zblendować. Masę przetrzeć na sitku, żeby pozbyć się skórek. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Gotową masę dodać do śmietanki z Inką i cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzoną masę ponownie zmiksować i wlać do pojemnika na lody. Wstawić do zamrażarki. Co 30 minut (przez pierwsze 3 godziny) wyciągać masę i porządnie ją mieszać, żeby nie powstały kryształki lodu. Po 3 godzinach zostawić masę na noc do zastygnięcia.