Śniadaniowy raj
Składniki:
- 250 ml Owsianego Inka
- 100 g mąki pszennej lub owsianej
- 50 g mąki jaglanej
- 2 garści posiekanych truskawek (ok 300 g)
- 1 banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- syrop klonowy / miód
Przygotowanie
Banana dokładnie rozgniatamy widelcem. W misce umieszczamy mąkę, mleko, rozgniecionego banana i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Rozgrzewamy dowolny tłuszcz na patelni i wylewamy tyle porcji ciasta, ile placuszków, nam się zmieści. Posypujemy je posiekanymi truskawkami, i po uzyskaniu złotego koloru przewracamy na drugą stronę. Smażymy na małej mocy kilka minut. Nakładamy placuszki na talerz, posypujemy resztą posiekanych truskawek i polewamy syropem klonowym lub miodem.