Kup online Facebook Instagram
Tarta z masłem orzechowym

Składniki:

spód:


  • 5 łyżeczek Inki Klasycznej
  • 200g herbatników
  • 150g masła

masa:

  • 220g masła orzechowego
  • 300g serka kremowego
  • 80g gęstego jogurtu
  • 3 łyżki miodu

na masę:

  • 150ml śmietanki 36%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • ok 150g powideł (lub innego kwaskowatego dżemu)
  • posiekana gorzka czekolada na wierzch tarty

Przygotowanie

Mielimy lub kruszymy drobno herbatniki. Dodajemy kawę Inkę i mieszamy. Rozpuszczamy masło w rondelku i wlewamy do herbatników, mieszamy. Okrągłe naczynie do tarty wykładamy masą herbatnikową, mocno ubijamy i schładzamy min. godzinę w lodówce. W misce miksujemy serek z miodem, masłem orzechowym i jogurtem (możemy dostosować ilość jogurtu w zależności od gęstości masy, ważne żeby była dość gęsta). Ubijamy śmietankę z cukrem na gęsto. Herbatnikowy spód smarujemy dżemem, wykładamy masę orzechową, następnie ubitą śmietanę i posypujemy gorzką czekoladą. schładzamy przed podaniem.