Tarta z masłem orzechowym
Składniki:
spód:
- 5 łyżeczek Inki Klasycznej
- 200g herbatników
- 150g masła
masa:
- 220g masła orzechowego
- 300g serka kremowego
- 80g gęstego jogurtu
- 3 łyżki miodu
na masę:
- 150ml śmietanki 36%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- ok 150g powideł (lub innego kwaskowatego dżemu)
- posiekana gorzka czekolada na wierzch tarty
Przygotowanie
Mielimy lub kruszymy drobno herbatniki. Dodajemy kawę Inkę i mieszamy. Rozpuszczamy masło w rondelku i wlewamy do herbatników, mieszamy. Okrągłe naczynie do tarty wykładamy masą herbatnikową, mocno ubijamy i schładzamy min. godzinę w lodówce. W misce miksujemy serek z miodem, masłem orzechowym i jogurtem (możemy dostosować ilość jogurtu w zależności od gęstości masy, ważne żeby była dość gęsta). Ubijamy śmietankę z cukrem na gęsto. Herbatnikowy spód smarujemy dżemem, wykładamy masę orzechową, następnie ubitą śmietanę i posypujemy gorzką czekoladą. schładzamy przed podaniem.