MUFFINKI Z MALINKAMI
Składniki:
- 4 łyżeczki Inki Klasycznej
- 200ml Ryżowego Inka
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 120g cukru brązowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 60g posiekanych orzechów pekan (lub innych)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć)
- 1 jajko
- 100ml oleju roślinnego
- maliny
krem:
- 1 opakowanie serka śmietankowego (ok. 150g)
- 2 łyżeczki miodu (lub cukru pudru jeśli serek jest rzadszy)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 Celsjusza. W pierwszej misce mieszamy roztrzepane lekko jajko, Ryżowe i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier brązowy, kawę Inka, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i orzechy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Do foremek na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy część masy, dajemy jedną lub dwie maliny i wlewamy resztę masy, mniej więcej na wysokość 2/3 papilotki. Pieczemy około 17 - 20 minut, do suchego patyczka.