Kup online Facebook Instagram
OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 300ml Owsianego Inka
  • 70g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła (można zastąpić innym tłuszczem)
  • 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według własnych upodobań)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200g śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 25ml zimnej wody

Przygotowanie

Do rondelka wsypujemy płatki, wlewamy Owsiane, dodajemy masło i sól, przykrywamy nieszczelnie pokrywką, zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz na mały i gotujemy 10 – 15 min, aż płyn stanie się kleisty. Wtedy wyłączamy palnik, przykrywamy szczelnie i odstawiamy owsiankę na 10 minut, żeby zrobiła się gładsza. W międzyczasie do drugiego rondelka wkładamy śliwki bez pestek, 2 łyżki syropu klonowego, odrobinę wody i przyprawę do piernika. Gotujemy kilka minut, aż śliwki zmiękną. Rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy połowę do śliwek, czekamy aż się zagotują i sprawdzamy gęstość (powinny mieć konsystencję kisielu). Jeśli śliwki nadal są rzadkie wlewamy resztę mąki z wodą. Gotową owsiankę wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy śliwki i polewamy resztą syropu.