zimowe marchewkowe
Składniki:
- 3 – 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 2 duże jajka
- 170 ml oleju roślinnego
- 220 g mąki
- 220 g cukru drobnego
- 220 g startej marchewki
- 60 g orzechów włoskich
- 60 g ananasa z puszki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj dwie miski. W jednej z nich wymieszaj wszystkie suche składniki: kawę zbożową, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj olej, marchew, orzechy i ananasa.
Delikatnie, ale dokładnie połącz składniki z obu misek. Ciasto przełóż do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 – 50 minut, do suchego patyczka.
Dodatek orzechów, czy ananasa możesz pominąć lub zamienić je na inne, ulubione składniki.
Upieczone ciasto możesz również udekorować według swoich potrzeb, możesz przełożyć je kremem z mascarpone i śmietanki, albo polać lukrem, czy posypać cukrem pudrem z cynamonem.