Zupa krem
Składniki:
- 200 ml Owsianego lub Migdałowego od Inki
- 1/2 dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 2 bataty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 szklanka wody
- Sól do smaku
- Do podania: pestki dyni, tymianek, grzanki
Przygotowanie
Bataty i marchewkę obierz, a następnie pokrój w plastry. Na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego przełóż pokrojoną dynię, bataty oraz marchewkę. Przełóż również pokrojoną cebulę oraz obrany czosnek. Całość posyp tymiankiem, solą oraz polej olejem. Piecz przez ok. 30 minut w 220 stopniach, co jakiś czas przewracając warzywa. Upieczone warzywa zblenduj z wodą i przełóż do garnka. Wlej Owsiane lub Migdałowe od Inki. Gotuj przez 5 minut. Zupę możesz podać z pestkami dyni, grzankami oraz tymiankiem.