Kup online Facebook Instagram
Burak na salonach

Składniki:

  • 4 saszetki Inki z orkiszem
  • 1 duży ugotowany burak
  • 125 ml soku z buraków
  • 125 ml wrzątku
  • 250 g malin
  • 2 banany
  • Sok z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • Listki mięty

Przygotowanie

Banany obrać i pokroić w plasterki. Następnie wyłożyć na miskę wraz z malinami i wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny.
Kawę Inka zaparzyć w połowie szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia.
Ugotowanego buraka blendować i stopniowo dodawać zmrożone banany i maliny. Gdy powstanie jednolita masa, wlać ostudzoną Inkę, sok z buraków oraz sok z cytryny. Ponownie zblendować. Gotową masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny wyciągać masę co pół godziny i miksować na konsystencję kremu i ponownie wkładać do zamrażalnika. Następnie zostawić masę do stężenia przez noc. Wyjąć 30 minut przed podaniem.