x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Czekoladowe kwadraty

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • 3/4 szklanki Kokosowego
  • 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (lub dmuchanego ryżu)
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (może być z orzechami)
  • 200g masła orzechowego (najlepiej niesolonego i niesłodzonego kremowego)
  • 2 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego
  • otarta skórka z 1 ekologicznej pomarańczy (nie pomijaj)

Przygotowanie

Podgrzewamy napój kokosowy i gorącym zalewamy rodzynki, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy rodzynki i miksujemy z odrobiną płynu na puree o konsystencji powideł. Pozostały płyn możemy dodać do dowolnego smoothie lub porannej kawy. W rondelku na malutkim ogniu roztapiamy masło lub olej kokosowy. Dodajemy zmiksowane rodzynki, posiekaną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy masło orzechowe i skórkę z pomarańczy. Znowu mieszamy aż wszystko połączy się w jednolitą, gładką masę. Lekko studzimy, dodajemy amarantus, mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia nasmarowanym tłuszczem. Wstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie kroimy w kwadraty i wkładamy z powrotem do lodówki. Po upływie godziny kwadraty powinny być gotowe do jedzenia.

Na zimno Bardzo łatwe Bez mleka Z napojem roślinnym
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się