Dyniowe natchnienie
Składniki:
2 łyżeczki Inki klasycznej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 1 laska wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta imbiru
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Kawałek dyni myjemy i delikatnie obieramy ze skórki. Tak przygotowaną dynię wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Gdy nasza dynia będzie już mięciutka, wyjmujemy ją z pieca i miksujemy na delikatny i jednolity mus. Dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszamy. W rondelku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z laską wanilii i miodem. Delikatnie mieszamy. Zalewamy nim dwie łyżeczki Inki. Odstawiamy do ostudzenia. Inkę przelewamy do misy blendera, dodajemy puree z dyni
i miksujemy całość około 2 minut. Przed podaniem można posypać ją z wierzchu odrobiną cynamonu lub gruboziarnistym brązowym cukrem.