x

A JAKIEJ INKI TY SIĘ NAPIJESZ?

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Z napojem roślinnym
Bez napoju roślinnego
Video

Kasztanowy raj

Drukuj
Udostępnij
Więcej przepisów

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 gram jadalnych kasztanów
  • 250 gram mąki
  • 3 jajka
  • 70 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta cynamonu
  • Krem:
  • 3 łyżki INKI KLASYCZNEJ
  • 150 gram jadalnych kasztanów
  • 200 ml wody
  • 200 gram cukru trzcinowego
  • 70 gram cukru pudru
  • 200 gram serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Ciasto:
Kasztany natnij na końcach i włóż do rondelka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Następnie gotuj przez około 20 minut. Tak przygotowane odcedź i przeciśnij przez praskę do sera.
Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Miksuj całość około 5 minut. W masie nie może być grudek cukru. Następnie dodaj masę z kasztanów, mąkę, masło, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem miksuj przez około 8 minut. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Krem:
Do rondelka wlej wodę i zagotuj, następnie dodaj INKĘ Klasyczną oraz cukier. Cały czas mieszając gotuj do momentu kiedy ¾ płynu odparuje. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Kasztany natnij na końcach i włóż do rondelka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Następnie gotuj przez około 20 minut. Tak przygotowane odcedź i przeciśnij przez praskę do sera. Do miski przełóż mascarpone, dodaj cukier puder oraz masę z kasztanów i zaparzoną ostudzoną INKĘ. Wszystko razem miksuj przez około 10 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na pół. Następnie delikatnie rozprowadź na jednej z połówek krem z kasztanów. Połóż na niego drugą połówkę ciasta. Na wierzch posyp cukier puder. Ciasto warto wstawić przed podaniem na jakąś godzinę do lodówki, żeby krem stężał.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka Bez napoju roślinnego
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się