x

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Video
Poznaj inne przepisy

Kasztanowy raj

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 gram jadalnych kasztanów
  • 250 gram mąki
  • 3 jajka
  • 70 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta cynamonu
  • Krem:
  • 150 gram jadalnych kasztanów
  • 3 łyżki INKI KLASYCZNEJ
  • 200 ml wody
  • 200 gram cukru trzcinowego
  • 70 gram cukru pudru
  • 200 gram serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Ciasto:
Kasztany natnij na końcach i włóż do rondelka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Następnie gotuj przez około 20 minut. Tak przygotowane odcedź i przeciśnij przez praskę do sera.
Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Miksuj całość około 5 minut. W masie nie może być grudek cukru. Następnie dodaj masę z kasztanów, mąkę, masło, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem miksuj przez około 8 minut. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Krem:
Do rondelka wlej wodę i zagotuj, następnie dodaj INKĘ Klasyczną oraz cukier. Cały czas mieszając gotuj do momentu kiedy ¾ płynu odparuje. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Kasztany natnij na końcach i włóż do rondelka. Zalej je wodą i dodaj łyżeczkę soli. Następnie gotuj przez około 20 minut. Tak przygotowane odcedź i przeciśnij przez praskę do sera. Do miski przełóż mascarpone, dodaj cukier puder oraz masę z kasztanów i zaparzoną ostudzoną INKĘ. Wszystko razem miksuj przez około 10 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na pół. Następnie delikatnie rozprowadź na jednej z połówek krem z kasztanów. Połóż na niego drugą połówkę ciasta. Na wierzch posyp cukier puder. Ciasto warto wstawić przed podaniem na jakąś godzinę do lodówki, żeby krem stężał.

Na zimno Trudniejsze Bez mleka
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się