Inka mleczno-korzenna
Składniki:
6 łyżeczek Inki klasycznej
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- laska wanilii przekrojona na pół
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- cynamon
Przygotowanie
Ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu uzyskania gładkiej masy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo gorące mleko z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Uważajmy, aby masa nam się nie zważyła. Ubitą masę wlewamy do garnka, dodajemy Inkę i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni (masa może się spienić). Zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.