Kup online Facebook Instagram
Inka mleczno-korzenna

Składniki:

6 łyżeczek Inki klasycznej

  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii przekrojona na pół
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • cynamon



Przygotowanie

Ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu uzyskania gładkiej masy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo gorące mleko z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Uważajmy, aby masa nam się nie zważyła. Ubitą masę wlewamy do garnka, dodajemy Inkę i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni (masa może się spienić). Zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się