x

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Video

Inka śliwka z czekoladą

Drukuj
Poznaj inne
Udostępnij

Składniki

  • 2 łyżeczki Inki klasycznej
  • 4 łyżeczki karobu
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 ziarna kardamonu – startego
  • 250 ml wody
  • Opcjonalnie miód do posłodzenia

Przygotowanie

Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 1 h, żeby napęczniały. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką masę z karobem, kardamonem i odrobiną wody (masa nie może być zbyt sztywna, powinna mieć konsystencję sosu czekoladowego). W kubku przygotowujemy naszą Inkę, a następnie dodajemy 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego sosu, dobrze mieszając. Całość można dodatkowo dosłodzić miodem.

Na gorąco Bardzo łatwe Bez mleka
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się