Inkowa wariacja
Składniki:
- Inkowe żelki:
- 1 łyżeczka Inki Klasycznej
- 225 ml wody
- 1 łyżeczka agaru
- ok. 50 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki miodu
- 200 ml Migdałowego od Inki
- 1 łyżeczka Inki Klasycznej
Przygotowanie
Przygotuj inkowe żelki: zagotuj wodę, dodaj Inkę, miód i dokładnie wymieszaj. Agar wsyp do ok. 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującej się Inki. Gotuj przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie Inkę z agarem przelej do płytkiego naczynia, aby płyn utworzył na dnie kilkucentymetrową warstwę. Odstaw na około pół godziny do ostygnięcia i zgęstnienia. Gdy się schłodzi i przyjmie konsystencję gęstej galaretki, wyjmij z naczynia i pokrój w kostkę. W szklance wymieszaj letnie Migdałowe oraz Inkę, dodaj inkowe żelki.