Kup online Facebook Instagram
Inkowe lody marchewkowe

Składniki:

6 łyżeczek kawy Inka klasyczna

  • 500 gramów marchewki
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 ml wrzątku
  • 1 banan
  • 5 łyżek miodu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Inkę zaparzyć w 150 ml wody i ostudzić. Marchewki obrać, pokroić w krążki i ugotować z odrobiną cukru, aż będą zupełnie miękkie. Całkowicie ostudzić.
Marchewki, Inkę i pozostałe składki zmiksować blenderem, do uzyskania zupełnie gładkiego musu. Dosłodzić i przyprawić według własnych upodobań. Masę przelać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażalki. Co jakieś półtorej godziny wyciągać i masę i lekko ją przemieszać. Czynność powtórzyć dwa razy, a następnie zostawić lody na noc w zamrażalniku.