Inkowe lody marchewkowe
Składniki:
6 łyżeczek kawy Inka klasyczna
- 500 gramów marchewki
- 100 ml soku jabłkowego
- 150 ml wrzątku
- 1 banan
- 5 łyżek miodu
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Inkę zaparzyć w 150 ml wody i ostudzić. Marchewki obrać, pokroić w krążki i ugotować z odrobiną cukru, aż będą zupełnie miękkie. Całkowicie ostudzić.
Marchewki, Inkę i pozostałe składki zmiksować blenderem, do uzyskania zupełnie gładkiego musu. Dosłodzić i przyprawić według własnych upodobań. Masę przelać do pojemnika na lody i wstawić do zamrażalki. Co jakieś półtorej godziny wyciągać i masę i lekko ją przemieszać. Czynność powtórzyć dwa razy, a następnie zostawić lody na noc w zamrażalniku.