Kup online Facebook Instagram
Krem de la krem

Składniki:

6 łyżeczek Inki klasycznej

  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 50 gramów cukru pudru
  • Garść poszatkowanych migdałów

Przygotowanie

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim Inkę. Następnie ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę. Dolewając powoli mleko z Inką, cały czas miksować. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno i dodać ją do masy, miksując krótko, aż składniki się połączą. Dosypać poszatkowane migdały i delikatnie wymieszać. Przelać do plastikowego naczynia, włożyć do zamrażalki. Mieszać dokładnie masę co 45-60, przynajmniej 3 razy. Następnie zostawić do idealnego stężenia na noc w zamrażalniku.