Krem de la krem
Składniki:
6 łyżeczek Inki klasycznej
- 2 żółtka
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 250 gramów serka mascarpone
- 50 gramów cukru pudru
- Garść poszatkowanych migdałów
Przygotowanie
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim Inkę. Następnie ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę. Dolewając powoli mleko z Inką, cały czas miksować. Dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno i dodać ją do masy, miksując krótko, aż składniki się połączą. Dosypać poszatkowane migdały i delikatnie wymieszać. Przelać do plastikowego naczynia, włożyć do zamrażalki. Mieszać dokładnie masę co 45-60, przynajmniej 3 razy. Następnie zostawić do idealnego stężenia na noc w zamrażalniku.