Lodowy akompaniament
Składniki:
10 łyżeczek Inki z Magnezem
- 5 żółtek
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 150 g syropu z agawy
- 30 g nasion goji
Przygotowanie
Do szklanej miski wbijamy żółtka i dodajemy 150 g syropu z agawy oraz Inkę. Do rondla wlewamy około jednej szklanki wody i zagotowujemy, gdy woda się zagotuje skręcamy gaz na mały i ustawiamy miskę na rondlu i przy użyciu rózgi ubijamy. Gdy masa będzie miała około 80 stopni lub gdy masa jest na tyle gęsta, że można narysować ósemkę ściekającą z rózgi masą - zdejmujemy miskę i schładzamy masę. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z wystudzoną wcześniej masą, a następnie dodajemy do niej jagody goji i miąższ z wanilii, całość mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 12 godzin.