Czekoladowe ciacho
Składniki:
4 łyżeczki INKI klasycznej
- Pół szklanki brązowego cukru
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 gruszka
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- Margaryna do smarowania formy
- Bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, INKĘ, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Delikatnie łyżką wymieszaj wszystkie składniki.
Teraz dodaj mokre składniki, czyli jajka, masło (koniecznie musi być miękkie) oraz jogurt naturalny. Wszystko razem porządnie zmiksuj, wystarczy około 3-4 minut miksowania.
Gruszkę umyj i obierz ze skórki. Następnie pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak przygotowaną dołóż do masy.
Gotową masę z gruszkami przelej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut (najlepiej na funkcji góra – dół).