x

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS!

Na gorąco
Na zimno
Bardzo łatwe
Trudniejsze
Z mlekiem
Bez mleka
Video
Poznaj inne przepisy

Murzynek

Składniki

  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki INKI klasycznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 gruszka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • Margaryna do smarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, INKĘ, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Delikatnie łyżką wymieszaj wszystkie składniki.
Teraz dodaj mokre składniki, czyli jajka, masło (koniecznie musi być miękkie) oraz jogurt naturalny. Wszystko razem porządnie zmiksuj, wystarczy około 3-4 minut miksowania.
Gruszkę umyj i obierz ze skórki. Następnie pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak przygotowaną dołóż do masy.
Gotową masę z gruszkami przelej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut (najlepiej na funkcji góra – dół).

Na zimno Trudniejsze Bez mleka
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się