Kup online Facebook Instagram
Czekoladowe ciacho

Składniki:

4 łyżeczki INKI klasycznej

  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 gruszka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • Margaryna do smarowania formy
  • Bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, INKĘ, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Delikatnie łyżką wymieszaj wszystkie składniki.
Teraz dodaj mokre składniki, czyli jajka, masło (koniecznie musi być miękkie) oraz jogurt naturalny. Wszystko razem porządnie zmiksuj, wystarczy około 3-4 minut miksowania.
Gruszkę umyj i obierz ze skórki. Następnie pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak przygotowaną dołóż do masy.
Gotową masę z gruszkami przelej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut (najlepiej na funkcji góra – dół).