Owoce pod kruszonką
Składniki:
- 500 g owoców sezonowych
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- opcjonalnie: 2 łyżeczki świeżego rozmarynu drobniutko pokrojonego
- Składniki na kruszonkę:
- 50 g szklanki płatków owsianych
- 20 g szklanki pestek dyni
- 50 g brązowego cukru
- 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 2 szczypty soli
- 75 g oleju kokosowego
- Do podania: roślinny kokosowy jogurt
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pokrój rabarbar w 1 cm kawałki, dodaj rozmaryn i zasyp cukrem. Odstaw na 30 min. Po tym czasie dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj i odstawić na bok. Do cylindrycznego pojemnika wsyp wszystkie składniki na kruszonkę poza olejem. Rozdrobnij je blenderem na grubą mąkę, dodaj olej kokosowy, zostaw łyżeczkę, i zblenduj. Formę do pieczenia posmaruj resztą oleju kokosowego, wyłóż rabarbar, pokrusz kruszonka po wierzchu. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut do momentu, aż będzie rumiane. Podawaj na gorąco z łyżką kokosowego jogurtu. Równie dobrze smakuje następnego dnia na zimno. Zamiast rabarbaru może użyć innych sezonowych letnich owoców: truskawek, malin, jagód, porzeczek, moreli, brzoskwiń.