Kup online Facebook Instagram
Owoce pod kruszonką

Składniki:

  • 500 g owoców sezonowych
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki świeżego rozmarynu drobniutko pokrojonego

  • Składniki na kruszonkę:
  • 50 g szklanki płatków owsianych
  • 20 g szklanki pestek dyni
  • 50 g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 2 szczypty soli
  • 75 g oleju kokosowego

  • Do podania: roślinny kokosowy jogurt



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pokrój rabarbar w 1 cm kawałki, dodaj rozmaryn i zasyp cukrem. Odstaw na 30 min. Po tym czasie dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj i odstawić na bok. Do cylindrycznego pojemnika wsyp wszystkie składniki na kruszonkę poza olejem. Rozdrobnij je blenderem na grubą mąkę, dodaj olej kokosowy, zostaw łyżeczkę, i zblenduj. Formę do pieczenia posmaruj resztą oleju kokosowego, wyłóż rabarbar, pokrusz kruszonka po wierzchu. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut do momentu, aż będzie rumiane. Podawaj na gorąco z łyżką kokosowego jogurtu. Równie dobrze smakuje następnego dnia na zimno. Zamiast rabarbaru może użyć innych sezonowych letnich owoców: truskawek, malin, jagód, porzeczek, moreli, brzoskwiń.