Puchata śnieżinka
Składniki:
2 łyżeczki Inki klasycznej
- 1 duże jajko
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta cynamonu
- pół laski wanilii
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 kora cynamonu
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
Przygotowanie
Mleko przelewamy do rondelka i wrzucamy do niego wyskrobany środek z laski wanilii oraz Inkę, anyż, szczyptę cynamonu, ksylitol, wiórki kokosowe i korę cynamonu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy korę cynamonu.
Jajko ubijamy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie nie przestając miksować powolutku dodajemy po pół łyżeczki zaparzonej w rondelku Inki z dodatkami. Należy uważać, żeby masa jajeczna się nie ścięła. Gdy już całkowicie połączymy składniki należy ponownie podgrzać całość (cały czas mieszając). Na koniec przelewamy gotowy napój do szklanki. Będzie puszysty i gęsty.